Zijn grammatica en spelling echt belangrijk?

De vraag die ik steeds vaker hoor: ‘Zijn grammatica en spelling echt belangrijk? Als mensen begrijpen wat ik bedoel is er toch niks aan de hand?’ Helemaal waar, mensen begrijpen misschien wel wat je zegt. In een persoonlijk bericht is het dan niet zo’n probleem inderdaad, maar als het om zakelijke teksten gaat, is het nogal zonde om er zo over te denken. Het kan je geld kosten.

Spreektaal en straattaal

In de hedendaagse spreek- en straattaal lijkt het alsof grammatica en spelling niet echt belangrijk zijn. We zien onze jongeren berichtjes schrijven waar wij als ‘old-schoolers’ soms niks van begrijpen. “Ben je, man bro? Ga je Roffa? Nee, ben osso.” Even vertalen: “Waar ben je, vriend? Ga je naar Rotterdam? Nee, ik ben thuis.” Dan heb ik het nog niet eens over de doornen in mijn oog: ‘me vriend, ja tog, waar ga je na toe, luister is naar me.’ Het blijft pijnlijk voor mijn taalhart, maar mijn zoon beweert bij hoog en laag dat ik me daar niet druk over moet maken. Dat is nu eenmaal hoe het nu is, zegt hij. Ik kan me daar maar moeilijk bij neerleggen. Als dit is wat jij jezelf aanleert, hoe ga je dat dan aanpakken als je echt op een wat serieuzere manier de maatschappij in wil?

zijn spelling en grammatica echt zo belangrijk

Persoonlijke berichten

Als het om persoonlijke berichten gaat, maakt het niet zoveel uit. Dan zijn grammatica en spelling echt niet zo belangrijk. Je oma houdt heus niet minder van je als je hier en daar wat spelfouten maakt. Vaderlief zal je heus niet ineens onterven als jij je straattaal naar hem uit. Die vriend van jou begrijpt meteen waar je het over hebt en je berichten op social media? Ach, zolang deze geen professioneel doel dienen, maakt het niet zo heel veel uit. Mensen in je nabije kring met een groot taalgevoel zullen hier en daar wat pijntjes ervaren en de wenkbrauwen zullen even flink fronzen, maar het zal je geen geld kosten.

Zakelijke teksten

Hoe anders is dat als je wel een nette mail of brief moet schrijven. Dan heb je wel degelijk een probleem, dan zijn spelling en grammatica wel echt belangrijk. Want degene die jouw brief ontvangt, zal een schrijven dat doorspekt is met taa- en spellfouten toch een stuk minder serieus nemen. En daar ligt meteen de kern van het probleem: Je wordt toch anders beoordeeld als jouw zakelijke tekst wemelt van de grammaticale, spellings- en stijlfouten. Gelukkig is er tegenwoordig een prettige bondgenoot in ChatGPT als het gaat om een professionele tekst. Superfijn, jij vraagt, hij draait. Wil je daarna echter nog dingen aanpassen en er je eigen persoonlijke stijl in gooien, dan kan het alsnog mis gaan. Want als je iemand bent die moeite heeft met spelling en grammatica, dan kunnen er toch nog aardig wat taal- en spelfouten in sluipen bij het aanpassen van de tekst.
Sterker nog: als jij je eigen bedrijf hebt en je wil klanten aanschrijven, kan het je zelfs geld kosten. Je wordt nu eenmaal toch serieuzer genomen als je een sterke, foutloze tekst hebt geschreven.

Gelukkig zijn er zat opties en kun je altijd een tekstschrijver inhuren om jouw tekst te laten redigeren en corrigeren. Zelfs als je je vriend ChatGPT eerst hebt laten schrijven en je het daarna zelf nog hebt aangepast.

Waar het vooral om gaat is dat je er op professioneel gebied echt niet komt als je spreek- en straattaal gebruikt. Mensen willen dan toch een goede tekst die stijltechnisch en grammaticaal sterk is.

Wat vind je van mijn verhaal?

What do you think?

2 Comments:
24 april 2023

Uit mijn hart gegrepen! Ik denk er precies zo over.
Goede tekst en ik heb geen fouten kunnen ontdekken.

24 april 2023

Hahaha, gelukkig maar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *