Professionele teksten schrijven

Tegenwoordig vinden veel mensen het lastig om professionele teksten te schrijven. Ze worstelen met de spelling en de grammatica en kunnen daardoor niet tot een goed stuk tekst komen. Hoe kun je dat nou aanpakken? In dit artikel geef ik je tips om dit zo goed mogelijk te doen.

 1. Het belang van een professionele en goede tekst.

  Zeker als je zakelijke teksten moet schrijven, zijn de spelling en de grammatica van groot belang. Bij professionele teksten schrijven kun je denken aan:

  -Sollicitatiebrieven
  -Teksten voor op de website
  -Nieuwsbrieven voor op de site
  -Belangrijke verslagen binnen een bedrijf
  -Uitgewerkte notulen voor bedrijven of verenigingen
  -Content voor social media zoals bijvoorbeeld LinkedIN
  -Stukken voor kranten of andere bladen
  -Persberichten
  -Zakelijke correspondentie
  -Personeelsadvertenties

  Er zijn nog veel meer voorbeelden, maar het gaat er vooral om dat het niet een informele tekst aan je vrienden of familie is, dus dat een bepaalde zakelijkheid verwacht wordt. Dat maakt het gelijk lastiger. Als je bij vrienden of familie een tekst of bericht schrijft en er zit een foutje in, dan zal dat niet meteen gevolgen hebben, dan behalve een opmerking van die ene tante die alles van taal weet. Met zakelijke teksten is dat heel anders. Je wil dat mensen jouw tekst serieus nemen. Met fouten in de tekst loop je toch risico dat mensen anders naar je verhaal kijken. Om je tekst dus professioneel over te laten komen, is spelling en grammatica wel degelijk van belang.

 2. Internet is je vriend

  Tegenwoordig vind je op internet gelukkig heel veel templates en sjablonen om professionele teksten te schrijven. Laten we als voorbeeld een sollicitatiebrief nemen. Er zijn websites die je daar heel goed bij kunnen helpen. Deze website is daar een voorbeeld van. Je zult alsnog een groot deel zelf moeten invullen, want wat jouw specifieke redenen om te solliciteren zijn en waarom jij denkt dat je geschikt bent voor de aangeboden functie is natuurlijk heel persoonlijk.
  Ook vind je templates voor bijvoorbeeld nieuwsbrieven of websites die je daarmee kunnen helpen. Deze sites helpen jou al heel erg om een goede opzet te maken.
  Twijfel je over die D of die T? Ook daar kun je van alles over vinden op internet. Twijfel je over de spelling van een woord? Er zijn meer dan genoeg online woordenboeken die jou precies kunnen vertellen hoe je iets schrijft. Kortom: internet kan jou al met heel veel teksten helpen.

  Professionele teksten schrijven
  Professionele teksten schrijven: hoe pak je dat aan?
 3. ChatGPT

  Het zal je vast niet ontgaan zijn dat er tegenwoordig een prachtige kunstmatige intelligentie bestaat die jou met het schrijven van professionele teksten perfect kan helpen! Scholieren, ondernemers, persvoorlichters: iedereen heeft voordeel bij deze prachtige uitvinding. Ook copywriters maken hier zo nu en dan gebruik van en het maakt teksten schrijven voor veel mensen een stuk makkelijker. Je krijgt een foutloze en keurig geschreven tekst op basis van door jou ingevoerde teksten. Er zit echter wel een maar aan: het is en blijft een tekst die geschreven is door een robot. Niks mis mee, maar soms gooit de chatbot de gegevens nog wel eens door elkaar waardoor het verhaal niet helemaal klopt en daarbij mis je de eigen stijl vaak in een verslag. Neem daarom zo’n tekst altijd nog goed door om te kijken of het klopt wat er staat en herschrijf stukken om er jouw persoonlijke stijl aan te geven. Als jij bepaalde woorden in het dagelijks leven niet gebruikt omdat ze niet bij je passen, is het vreemd om deze in zakelijke teksten ineens in overvloed te gebruiken.

 4. Professionele tekstschrijver inhuren

  Als jij denkt: ‘Die professionele teksten schrijven? Dat gaat mij boven mijn pet,’ dan zijn er gelukkig copywriters en professionele tekstschrijvers zoals bijvoorbeeld ikzelf. Ik schrijf een zakelijke tekst met liefde voor je, geef je tips als je er zelf eentje hebt geschreven, of kijk jouw zelfgeschreven brief voor je na. Wil je meer weten? Neem dan even contact met mij op, dan kijken we wat ik voor je kan betekenen.

Tags

Wat vind je van mijn verhaal?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *