Uitdagingen in onze taal

In mijn vorige artikel schreef ik over de meest voorkomende taalfouten en ik plaatste deze op social media met de vraag wat ieders grootste taalergernis is. Daar kwamen veel reacties op, ook van mensen die zich afvroegen of ik wel wist hoeveel uitdagingen in onze taal er zijn en hoe moeilijk dat soms is. Daarover heb ik nagedacht.

Uitdagingen in onze taal

Dat we vele uitdagingen in onze taal hebben, beschreef ik in mijn vorige blog al. Nederlands is geen makkelijke taal en mensen hebben er soms grote moeite mee om door de bomen het grammaticale bos te zien. Niet alleen voor anderstaligen maar ook voor geboren en getogen Nederlanders heeft onze taal veel moeilijkheden. Daarbij heeft niet iedereen een even groot taalgevoel en lopen er ook genoeg mensen rond met dyslexie.
Door mijn stelling op social media: ‘Wat zijn jouw grootste taalergernissen?’ riep ik bij een aantal mensen nogal wat irritatie op, zowel qua taalergernissen als ergernissen aan mensen die deze ergernissen ervaren.

  • Uitdagingen of ergernissen in onze taal?

Eigenlijk had ik al vrij snel spijt van deze stelling. Mensen lieten duidelijk merken dat ze zich behoorlijk stoorden aan de zogenaamde ’teloorgang van onze taal.’ Het werd een nogal negatief verhaal. Eigenlijk is dit  niet hoe ik er zelf in steek en hoe ik dit wil ventileren. Omdat ik hiermee inderdaad de mensen die er moeite mee hebben beoordeel. Alsof ik geen rekening houd met hoe moeilijk het voor sommigen is. De bedoeling van de blog was juist om taalfouten te voorkomen en dit inzichtelijk te maken voor diegenen die er moeite mee hebben. Laten we het dan ook wat mij betreft niet meer hebben over taalergernissen maar juist over uitdagingen in onze taal.

  • Verbeteren

Ik ben de dochter van een juf en ik ben zelf juf. Taal vind ik geweldig. Schrijven, lezen, woordgrapjes, liedjesteksten: ik hou er van.
Door mijn opvoeding en mijn opleiding ben ik opgegroeid met een rode pen in mijn hand. Maar al jong besefte ik dat wat voor mij makkelijk was, voor een ander juist heel lastig kon zijn. De uitdagingen in onze taal zijn voor iedereen anders. Het leren lezen ging bij mij supermakkelijk. Het meisje naast mij in de klas kreeg het met veel moeite voor elkaar. We zitten allemaal anders in elkaar.

De reden om de Letterijen op te zetten is dan ook nooit geweest om anderen met mijn rode pen terecht te wijzen, maar juist om anderen te helpen. Omdat ik weet hoe belangrijk het is dat sommige teksten zonder taalfouten geschreven zijn. Verbeteren zou dan ook niet moeten gebeuren vanuit een bepaalde betweterigheid, maar om een ander te helpen. Let wel: hulp biedt men doorgaans als er om gevraagd wordt. Te pas en te onpas mensen ongevraagd gaan verbeteren op social media lijkt me dan ook niet de manier om elkaar vriendelijk te benaderen. En die vriendelijkheid kunnen we wel gebruiken in onze huidige maatschappij.

  • Feedback of kritiek

Alhoewel ik wel begrijp dat mensen aansloegen op de term ‘ergernissen’, moet ik wel zeggen dat de reacties ook niet altijd even vriendelijk waren.
Dat vind ik jammer. Ik sta altijd open voor feedback, maar zoals ik hierboven al zei: laten we elkaar niet constant bekritiseren. Laten we elkaar helpen. Niet iedereen is even goed in taal en het is dan belangrijk om iemand het gevoel te geven dat je er bent om iemand juist op een positieve manier te steunen. Afkraken is makkelijk, zeker achter een beeldscherm. Aardig zijn kost daarentegen ook maar weinig moeite en maakt de wereld een heel stuk gezelliger.

Heb jij hulp nodig bij taalzaken? Wil je advies? Neem gerust contact met me op, ik sta altijd klaar om mensen te helpen.

Tags

Wat vind je van mijn verhaal?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *