Copywriting en ChatGPT

Copywriting en ChatGPT: dat bijt elkaar toch verschrikkelijk? ChatGPT gaat het werk van de copywriters toch helemaal overnemen? Wat moeten al die tekstschrijvers dan? Zomaar wat termen die ik de laatste tijd voorbij heb horen komen. Ook van familie en vrienden: “Nou, dat is ook niet fijn voor jou, daar gaat je werk!” In het begin liet ik me er nog door meeslepen en heb ik ook wel even gedacht dat het misschien niet heel positief was. Totdat ik mij erin heb verdiept en ChatGPT vaker ben gaan gebruiken. Eerlijk mensen, wat is dat geweldig, zeg!

Copywriting en ChatGPT

  • Copywriting en ChatGTP: een geweldige combinatie.

Soms krijg je wel eens een opdracht waarbij je niet zoveel van het onderwerp weet of waar je misschien net wat minder affiniteit mee hebt. Dat geeft niet, je bent als copywriter gewend om over alles te schrijven. Tóch kan er dan net wat eerder een lichte writersblock optreden. Dan is ChatGPT een uitkomst. Het helpt je weer even op weg om verder te gaan. In zo’n geval is ChatGPT een fijne motivator. Want deze Chatbot gooit er een paar prachtige zinnen uit die jou weer verder helpen. Zit jij al uren te worstelen met bepaalde elementen die je in een zin wil verwerken, maar waar je maar geen goede flow in krijgt? ChatGPT helpt je wederom verder.

Verder helpen, ja. Het neemt je werk niet over.

  • Post-editing van ChatGPT voor correcte informatie

ChatGPT en copywriting zullen een goede combinatie zijn, mits ze naast elkaar worden ingezet. Copywriting zal meer en meer  worden ingezet om teksten van ChatGPT na te editen. Het is een kunstmatige intelligentie en de dingen die ermee gedaan worden zijn fantastisch, maar alles zal goed moeten worden nagelezen om te kijken of de informatie ook echt klopt. ChatGPT weet heel veel, maar gaat ook af op de input van degene die met de chat wil werken. Bij ingewikkelde teksten zal de Chatbot dan ook afgaan op wat jij invoert en daar wellicht een mooie zin mee maken, maar dat wil niet automatisch zeggen dat de informatie nu helemaal correct is. Daar kom jij als copywriter weer om de hoek: de zinnen kloppend maken en zorgen dat de informatie duidelijk is voor de lezer.

  • Post-editing van ChatGPT voor een persoonlijke schrijfstijl

De kunstmatige intelligentie maakt geweldige zinnen, maar het is nog steeds geen fysieke en unieke copywriter. Want jouw persoonlijke schrijfstijl of juist die professionele schrijfelementen die jij in jouw teksten verwerkt: die heeft ChatGPT niet. Het kan jou dus absoluut helpen, maar ChatGPT kan jouw schrijfstijl en jouw specifieke schrijftalenten niet overnemen. Heb jij een prachtige tekst door ChatGPT laten schrijven, dan is het zinnig om deze zo aan te passen dat deze goed bij jou past. Jij bent immers aangenomen om de tekst te schrijven omdat mensen jouw persoonlijke stijl zo waarderen. Dat kan de chatbot niet van je overnemen, hoe mooi de tekst ook is. Daarin blijft dus ook altijd werk voor jou bestaan.

  • Ik als copywriter met ChatGPT

Zet ik copywriting en ChatGPT samen naast elkaar in? Zeker weten.
Betekent dit dat mijn opdrachtgevers nu gaan betalen voor teksten die door de chatbot zijn geschreven? Absoluut niet! Ik zal deze chatbot gebruiken bij zinnen waarin ik vastloop, maar dan nog zal ik de zinnen daarna herschrijven, bijschaven, mijn eigen sausje erover heen gooien. Ik zal mijn teksten altijd zelf willen redigeren, zelf willen corrigeren, zelf schrijven. Toch zijn er genoeg momenten waarop ChatGPT mij juist enorm helpt met zinnen waarin ik zelf vastloop en waarbij ik wil bekijken of ik met input van de chatbot weer zelf tot ideeën kom. Het is al vaak genoeg gebleken dat dat goed werkt!

Ik ben dan ook niet bang voor deze chatbot en zie het juist als een uitdaging om het in mijn werk te integreren. Het zal mij juist helpen om teksten nóg beter te maken en effectiever te werken. Uiteindelijk ben ik degene die de teksten aflevert in mijn eigen persoonlijke stijl en met de garantie dat de teksten kloppen qua informatie, opbouw, spelling en grammatica.

Wat vind jij eigenlijk van ChatGPT? Ik ben heel benieuwd!

Wat vind je van mijn verhaal?

What do you think?

2 Comments:
8 april 2023

Goed verhaal! Ik leer er van.

8 april 2023

Dank je wel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *