Beginnen met vegetarisch koken

Beginnen met vegetarisch koken is best een uitdaging. Toch wordt het in deze maatschappij steeds normaler. Sinds ik vegetarisch eet, ben ik constant op zoek naar inspiratie voor lekkere, vegetarische gerechten. Maar wat houdt dat eigenlijk in en waarom zou je dat doen? In deze blog vertel ik je hoe ik bij vegetarisch koken ben gekomen.

Het was niet van de één op de andere dag dat ik besloot te beginnen met vegetarisch koken. Ik kon namelijk best genieten van een stukje vlees. Toch bekroop mij altijd een schuldgevoel. Mijn liefde voor dieren en voor de natuur is groot. Het begon steeds meer te knagen, want ik ging ook steeds meer opzoeken over het dierenleed dat met vlees eten gepaard ging.

beginnen met vegetarisch koken 

Beginnen met koken zonder vlees, hoe doe je dat?
  • Darmproblemen

Eigenlijk werd het me al op vreemde wijze makkelijker gemaakt om te beginnen met vegetarisch koken. Toen ik binnen een half jaar twee keer met darmontstekingen in het ziekenhuis werd opgenomen, vermoedde ik al dat dit te maken kon hebben met mijn voeding. Ik ging steeds vaker de link leggen: na het koken met vlees had ik steevast darmklachten. Soms durfde ik niet meer uit eten te gaan uit angst voor de darmklachten die zouden volgen. Na een ziekenhuisopname besloot ik te gaan experimenteren met koken zonder vlees. Zo elimineerde ik in eerste instantie varkensvlees en rundvlees uit mijn dieet. Ik merkte vrijwel meteen het positieve effect op mijn darmen: ik had nagenoeg geen last meer!

  • Deels vegetarisch koken

Toch koos ik ervoor om niet meteen volledig te beginnen met vegetarisch koken. Het weglaten van varkens- en rundvlees had al zo’n positief effect, dat ik wel gevogelte bleef eten. Ik ging dus nog niet helemaal over tot eten zonder vlees. Dat heb ik jarenlang zo volgehouden, met blijvend positief effect op mijn spijsvertering. Heel erg fijn natuurlijk! Daarnaast is koken altijd een hobby van mij geweest. Ik breidde mijn receptenarsenaal steeds verder uit met vleesloze ideeën.

  • Milieuvriendelijk eten

In de tijd daarna merkte ik dat ik steeds vaker overging naar koken zonder vlees. Zo gebruikte ik steeds regelmatiger vleesvervangers of liet ik alles wat op vlees leek in zijn geheel achterwege in mijn voedingspatroon. Dit voelde eigenlijk heel goed. Als ik al gevogelte gebruikte met koken, koos ik voor biologisch vlees. Ook om de impact op het milieu te verminderen, want ook dit was voor mij belangrijk. Ik denk dat we kunnen stellen dat dit wel de aanloop was naar het beginnen van vegetarisch koken.

  • Vegetarisch eten

Op een dag had ik één van mijn lievelingsrecepten gemaakt toen mijn ouders kwamen eten. Er zat kip in verwerkt. Ineens dacht ik tijdens het eten: ‘Ik heb hier helemaal geen trek meer in. Die kip hoeft voor mij niet meer.’ Vanaf die tijd ben ik echt begonnen met vegetarisch koken, ik had totaal geen behoefte meer aan vlees of gevogelte.

En sinds die tijd kook ik altijd vegetarisch. Natuurlijk is het lastig, maar je kunt overal leuke recepten vinden op internet. Zo heeft de Vegetarische Slager veel leuke recepten en ook de Hippe Vegetariër komt met leuke ideeën die het beginnen met vegetarisch koken een stuk makkelijker maken.
Kook jij wel eens vegetarisch? Waar haal jij je inspiratie vandaan en waarom ben je ermee begonnen? Laat het me weten, ik ben superbenieuwd!

Tags

Wat vind je van mijn verhaal?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *