Grammatica en spelfouten

  • Grammatica en spelfouten in de Nederlandse taal

    De Nederlandse grammatica staat bekend als ingewikkeld. Als docent zie ik dagelijks hoe leerlingen worstelen met alle regeltjes die ze niet alleen voor Nederlands maar ook voor Engels, Frans en Duits moeten leren. Hebben ze net geleerd hoe je een Nederlands werkwoord moet vervoegen, gaat het in het Duits weer heel anders. Hebben ze net geleerd over de verleden tijd in de Franse taal, komt het volgende uur de Engelse docent met de grammatica over dit onderwerp. Voor een hoop leerlingen ontzettend lastig. Vooral omdat ze het in het Nederlands vaak al niet begrijpen.

 

  • Ook volwassenen vinden het lastig.

    Helaas zie ik fouten in de grammatica of spelfouten niet alleen bij mijn leerlingen. Ik vertel ze met een hoop gebaren dat ik ’s nachts in mijn bed lig te huilen als ik ze ‘me vriendin’ of ‘me bed’ of ‘me fiets’ heb zien schrijven. En ook al geef ik Duits, ik betrek de Nederlandse grammatica er regelmatig bij. Maar het erge is dat ik het bij een hoop volwassenen ook zie! Op Facebook is het schering en inslag, de één na de ander heeft het over ‘me gezinnetje’ of ‘me meisje’ of ‘me vriend’. Een hele tijd heb ik gedacht dat ik iedereen op Facebook maar eens moest verbeteren. Jammer genoeg worden de onderlinge relaties daar niet beter van en niet iedereen hecht belang aan de juiste grammatica. En al helemaal niet op sociale media.

Grammatica en spelfouten
Problemen met de grammatica en spelfouten? Laat het checken.
  • Check je grammatica en je spelfouten

    Als je berichten of blogs schrijft voor je vrienden en je familie maakt het niet zoveel uit. Maar wil je veel mensen bereiken met wat je schrijft, dan is het ineens wél belangrijk. Ik merk zelf dat ik een bedrijf of persoon zakelijk gezien vaak toch minder serieus neem als er spelfouten te zien zijn in de website, blog of in de berichten die de ether in worden gestuurd. En ik weet zeker dat ik niet de enige ben. Daarom, lieve mensen, als je een website maakt, of een social mediakanaal aanmaakt: laat je teksten checken. Het hoeft niet persé door mij gedaan te worden (al zou dat natuurlijk wel heel leuk zijn), maar doe jezelf en jouw bedrijf dat plezier. Het is de investering meer dan waard. En nogmaals: dat je de Nederlandse grammatica niet altijd begrijpt is helemaal niet raar. Gelukkig lopen er genoeg van die malloten rond die het wél redelijk onder de knie hebben. Die met liefde de teksten nalopen, ze verbeteren en hier en daar aanpassen. Die daar blij van worden. Die het leuk vinden om de grammatica te doorgronden. Wie zijn die mafketels, zul je denken. Eén hiervan heeft net dit stukje geschreven en een tekstbureau opgericht om hier haar werk van te maken…

#tekstbureau #grammatica #corrigeren #nakijken #website

Wat vind je van mijn verhaal?